Gripenbergs slott

Adress: Gripenbergs gård, 573 92 Tranås Visa karta

Adress: Gripenbergs gård, 573 92 Tranås

Denna unika byggnad är privatägd och inte öppen för allmänheten, men stanna gärna till och beskåda ett av Sveriges äldsta bevarade träslott från landsvägen mellan Tranås och Gränna. Slottet byggdes 1663-1666 som jaktslott till fältmarskalk Carl-Gustav Wrangel.

Marskalken hade fått ett 70-tal gårdar i Säby av självaste drottning Kristina och slottet tros ha fått sitt namn till minne av Wrangels mor Margareta Grip.

Ett av Sveriges äldsta träslott
Arkitekt har troligen varit Nicodemus Tessin d.ä. Slottet köptes mot århundradets slut av kommerserådet Samuel af Söderling vars ättlingar alltjämt innehar och bebor det.

Kommerserådsstolen
Kommerserådsstolen är ett mäktigt stenröse på en höjd sydväst om Gripenbergs slott. Det berättas att kommerserådet Samuel af Söderling, som ägde Gripenberg, brukade sitta på höjden och kontrollera sina torpare. Om någon av torparna kom för sent till sitt dagsverke fick han som straff bära en sten uppför den branta backen och lägga den på högen samtidigt som han bad Herr Baron om ursäkt.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Badhotellet konferens & SPA

Avstånd: 6,1 km
Välkommen till anrika Badhotellet för SPA, Konferens, boende eller bara avkoppling. Unna dig själv ett andrum långt från vardagens stress och upptäck vad vi menar med Guldkant på tillvaron.