Brahälla

Adress: Brahälla, 573 98 Tranås Visa karta

Adress: Brahälla, 573 98 Tranås

Med utsikt över den vackra sjön Noen med omgivningar ligger lustslottet Brahälla som minner om svensk storhetstid. Slottet sägs ligga just här för att Per Brahe, som lät uppföra slottet, var väldigt förtjust i vackra utsikter.
Brahälla byggdes 1680 på en naturskön höjd vid sjön Noen på ägorna till Näs säteri, som ingick i Braheska grevskapet, och var avsedd som lust- och jaktslott åt Per Brahe d.y.

Brahälla byggdes i sten 1680 i ett våningsplan med förstuga, en stor sal och tre mindre kammare. Det hade även en källarvåning och en altan på taket. Per Brahe gick bort 1680 och förmodligen hann han aldrig se sitt färdiga slott. Efter hans död fick slottet förfalla.

Under Karl XI:s reduktion på 1680-talet drogs Brahälla in till kronan, men återgick senare i privat ägo. Ruinen genomgick en omfattande restaurering 2010.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Badhotellet konferens & SPA

Avstånd: 15,3 km
Välkommen till anrika Badhotellet för SPA, Konferens, boende eller bara avkoppling. Unna dig själv ett andrum långt från vardagens stress och upptäck vad vi menar med Guldkant på tillvaron.