Holavedens urskog

Adress: Tranås Visa karta

Adress: Tranås

Holaveden är ett väldigt skogsområde beläget mellan Vättern och Sommen i sydvästra Östergötland och delvis norra Småland. I norr avgränsas området av Ödeshög och i öster av Lysings häradsallmännings stora skogsområde.
Området är bergigt och skogrikt och här finns Holavedens urskog som är Jönköpings läns första naturreservat, bildat 1935. I Lysings Urskog kan man vandra genom en del som lämnats helt orörd.
Många sägner och rövarhistorier berättas omkring Jönköpings läns första naturreservat, som ligger i en delvis brant, blockig östsluttning. Skogen består av 200-250 år gamla tallar och enstaka äldre granar. (De största träden har en diameter på 80 centimeter.) Under sjuårskriget på 1560-talet nyttjades skogen som spärr för den danska härens återtåg från sina härjningar i Östergötland.

I forna tider var gamla Holaveden ett tillhåll för rövare. De låg i bakhåll i den branta och blockiga terrängen och överföll dilligenser och handelsresande på vägarna. Den vilda och svårframkomliga skogen fick därav namnet "Helvetets portar".
Naturreservatet Holvedens urskog ger besökare en liten glimt av hur skogarna i området kan ha sett ut på stråtrövarnas tid.

Genom Holaveden går Holavedsleden, en vandringsled på 59 km som går mellan Hätte Camping i Tranås och Gränna.

Föreskrifter
Allemansrätten gäller inte fullt ut i naturreservatet. Inom Holavedens naturreservat är det förbjudet för allmänheten att:
förstöra eller skada fast naturföremål
skada levande eller döda, stående eller liggande träd eller buskar
plocka eller samla in mossor, lavar eller svampar, med undantag av matsvamp
klättra i boträd eller på annat sätt störa djurlivet
elda annat än med medhavd ved
sätta upp tavla, affisch, skylt, inskrift, eller därmed jämförlig anordning
Övrig lagstiftning för vad man får göra i skog och mark gäller givetvis också i naturreservatet.

Visa mer

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Badhotellet konferens & SPA

Avstånd: 4,4 km
Välkommen till anrika Badhotellet för SPA, Konferens, boende eller bara avkoppling. Unna dig själv ett andrum långt från vardagens stress och upptäck vad vi menar med Guldkant på tillvaron.